Terug naar stad en dorpen

LEKKER
ZEEUWS...

In het oosten van de gemeente Hulst ligt het plaatsje Graauw. Het dorp is omringd door prachtige akkers en de Westerschelde ligt er op een steenworp afstand. Graauw grenst tevens aan het bekende natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe. De oorspronkelijke plaats Graauw was in het midden van de dertiende eeuw al bekend. De landen van Graauw werden meermaals overstroomd, waarbij het oude Graauw verloren ging. Na herdijking verrees het huidige Graauw. Onder het dorp Graauw vallen de buurtschappen Krabbenhoek, Paal, Scheldevaartshoek en Zandberg. In de geschiedenis komen we ook hier de monikken van de Abdij ten Duinen tegen.

WAT TE ZIEN

Graauw telt drie Rijksmonumenten waarvan de R.K. Kerk Heilige Maria Hemelvaart er één van is. In de toren van die kerk hangt sinds witte donderdag 3 april 1806, de klok van de kerktoren van het verdronken dorp Namen. Spookachtig is het feit dat je, als de wind goed zit, de klok van de kerktoren van het verdronken dorp Namen nog kunt horen luiden als je door het verdronken land wandelt. Helaas is de kerk niet meer in gebruik en enkel nog te bezichtigen bij evenementen. Nabij de kerk is het dorpshuis gevestigd, dat aan diverse verenigingen onderdak biedt. Op de Oude Graauwsedijk vindt je het monument "Het Zwaantjeshof", een oude boerderij. Wie op de fiets over de Liniedijk van Hulst naar Zandberg rijdt, komt langs fort Zandberg en de Steenen Beer. Deze zijn onderdeel van de Staats Spaanse Linies.

Een opvallend bedrijf bij binnenkomst van het dorp is het Laboratorium, klein begonnen maar uitgegroeid tot een bedrijf met 90 werknemers.

KIJK HIER WAAR JE KUNT OVERNACHTEN IN EN OM GRAAUW

PAAL

Op de fiets ben je zo op Paal, een sprookjesachtig dorpje aan de Schelde. Hier tref je een getijdenhaventje waar bij laag water de bootjes droog vallen. Ben je niet tijdig terug van je vaartocht, dan kun je de haven niet in en moet je wachten tot het water weer hoog genoeg is. Dit alles kun je aanschouwen vanuit een paviljoen 't Schor aan en het clubgebouw van de watersportvereniging Paal. Je hebt er tevens prachtige uitzichten over het Verdronken Land van Saeftinghe en ziet op gepaste afstand de zeeschepen van en naar Antwerpen voorbij komen. Alsof twee horecazaken nog niet genoeg is voor een dorpje met 80 huizen, is er nog een café/restaurant en een bijzonder huiskamer restaurant in het dorp. Jaarlijks organiseert men hier Zomercarnaval en de Saeftinghefeesten.

WAT TE DOEN

Graauw kent een actief verenigingsleven en staat ook bekend als kunstenaarsdorp. Zo organiseert men ieder jaar Kunstroute Graauw e.o. , is er een Galerie te bezoeken en kom je verrassend veel kunstwerken in voortuinen tegen. Een echt winkelbestand is er niet, maar wel worden er streek- en biologische producten aangeboden onder namen als De Voedselbron, De Ketchupfabriek en Zoete Bredero.

Ook hier wordt graag gefeest, natuurlijk is er een carnavalsbal maar de hoogtepunten zijn toch wel jaarlijks Graauwrock en Het Oktoberfest. 

Graauw beschikt verder over een fraaie sportaccommodatie voor voetbal, tennis en boogschieten. Voor vissers is de Graauwse Kreek een ideale stek. Maar ook voor natuurliefhebbers is het landelijk gebied rondom Graauw een must.

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl