Terug naar stad en dorpen

ZEEUWS-VLAANDEREN
OP Z'N 
BEST!

Hulst, de meest Vlaamse Vestingstad van Nederland ligt in het zuid-westen van Nederland. Het is Zeeuws-Vlaanderen op zijn best. Het Zeeuwse stukje van Vlaanderen, waar de tradities van twee landen (Nederland en België) tesamen komen. Maar waar ook door beide landen hard gestreden is om de heerschappij over het gebied. Zo hard dat de Hulstenaren in de loop der eeuwen hun stad hebben omgebouwd tot een ware vesting. Een vesting die nog geheel intact is. In al zijn glorie te bewonderen!

Hulst Vestingstad, Zeeuws-Vlaanderen op z’n best!
Een stad met geschiedenis, u komt binnen door de gerestaureerde poorten die toegang geven tot één van de mooiste stadjes van Zeeuws-Vlaanderen, omringd door de binnen- en de buitenvest. Wandel over de stadswallen en ervaar Hulst met zijn oude centrum en mooie historische monumenten. Vraag naar de mogelijkheden voor fiets- en wandelroutes in de omgeving. Bij het infopunt Hulst in de Steenstraat 37, kunnen ze u er alles over vertellen. Wist u trouwens dat Hulst vestingstad in 2014, door de lezers van ANWB kampioen, uitgeroepen is tot mooiste vestingstad van Nederland?

Binnen de stadswallen, maar ook daarbuiten, kunt u terecht in diverse speciaalzaken. Buiten de stadswallen zijn er grote supermarkten en de meubelboulevard. Winkels zijn alle dagen geopend, dus ook op zondag!  Een bezoek aan Hulst is vooral sfeervol en gezellig. De vele horecazaken en buitenterrassen verhogen deze sfeer. Hulst kent vele culturele en maatschappelijke evenementen, er is altijd iets te doen!

Van den vos Reynaerde

Het land van Hulst is, zoals eerder vermeld, ook het land van Reynaert de Vos. Het middeleeuws dierenepos Van den Vos Reynaerde, dat aan het einde van de twaalfde  eeuw werd geschreven, vormt in zijn genre één van de hoogtepunten van de Nederlandse en zelfs West-Europese literatuur. Het verhaal handelt over de listige vos Reynaert, die met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd een hak zet. In de tekst van het middeleeuwse dierenepos, verwijzen diverse plaatsnamen direct naar het land van Hulst. De Reynaert-traditie leeft in de gemeente Hulst volop. Vele verenigingen, straten en gebouwen dragen een naam die verwijst naar het Reynaert-verhaal.

Wat te zien

Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. De 3,5km lange vestingwerken, onderdeel van de van de Staats Spaanse Linies die rond het stadje ligt is zeker de moeite waard om nader te bekijken. Tijdens een wandeling van een klein uurtje heb je een prachtig uitzicht over de stad, waar je ook loopt iedere keer zie je de torens door elkaar dansen. Je passeert de stadsmolen (normaal gesproken iedere zondag geopend)* ; de Vindplaats, een themaspeeltuin en ontmoetingsplaats voor kinderen en hun ouders; de opgegraven Bollewerckpoort, in de volksmond de Keldermanspoort met een doorkijkpaneel waardoor je kunt zien hoe de poort er vroeger uitgezien moet hebben; de Gentsepoort, de Dubbele Poort en de Graauwse Poort. Verder vertellen vele monumenten en kunstwerken het verhaal van de stad. De H.Willibrordusbasiliek, in 2009 uitgeroepen tot mooiste kerk van Nederland (NCRV PLAZA) moet je ook van binnen gezien hebben. Tijdens je tocht door Hulst ontmoet je ook de Pagadders, kleine Spaanse soldaatjes, die alles vertellen over de geschiedenis van de stad. 

Wat te doen

In Hulst kun je je prima een dag vertoeven. Langs de monumenten, vestingwerken en kunstwerken zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar bij  het Infopunt Hulst aan de Overdamstraat, tegenover de bruggen van de Bierkaai. Naast wandelen kun je ook fietsen huren en de omgeving verkennen en kun je het Museum en Exposities bezoeken,winkelen en een terrrasje doen of hapje eten. Hulst is ook een prima uitvalsbasis om bij een meerdaags bezoek een dagje Antwerpen te plannen op 30 minuten rijden, of één van de andere grote steden. Voor de kids is er een Reynaert- en Pagadderspeurtocht.

Museum Hulst
In het historische 's Landshuis, vindt u Museum Hulst. In dit fraaie, historische pand wordt de historie van de regio verteld in 10 zalen vanaf de oertijd tot nu. Tevens zijn er in twee zalen wisseltentoonstellingen. Kijk voor de openingstijden op de website van het Museum Hulst.

Groepsuitjes
Verder biedt het infopunt Hulst een aantal groepsuitjes aan in en rond Hulst, waaronder een Stadswandeling, Torenbeklimming, Culinaire wandeling, Tapas Trail en een Sneukeltocht. Bij Infopunt Hulst is er speciaal op maat ook nog een Trappistenwandeling een Fietsexcursie of een (culinaire) huifkartocht te reserveren. Voor scholen is er een apart tarief. De excursies zijn o.l.v. een stadsgids in Engels, Duits of Frans te boeken. 

Evenementen
Hulst kent vele evenementen met als hoogtepunten de Vestingcross, Hulst by Lightrun, Hulster Buut, Carnaval, Marathon Zeeuws Vlaanderen, Dweildag, Vestrock, De Vestingfeesten

OVERNACHTEN IN OF IN DE BUURT VAN HULST

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl