Terug naar stad en dorpen

AAN DE 
BELGISCHE 
GRENS

De belangrijkste wegverbinding naar onze zuiderburen loopt door het dorpje Kapellebrug. Dit was ooit een natuurlijke grens, een kanaal van Hulst naar Gent, de Gentsevaart. Over het water lag een brug, ter hoogte van de kapel. Vanaf 1740 is er sprake van Kapel Brugge. In 1840 werd het eerste douanekantoor in gebruik genomen. Het dorpje, dat een typische lintbebouwing kent, is gelegen tussen twee bosrijke gebieden. Ten oosten van het dorp liggen de zogenaamde Clingse bossen. Ten zuidwesten liggen de fraaie waterleidingsbossen van Sint Jansteen.

WAT TE ZIEN

Kapellebrug dankt haar naamsbekendheid met name aan de Kapel van Onze Lieve Vrouw ter Eecken. Deze kapel uit 1935, wordt ook wel de Mariakapel genoemd. Op de plaats van de huidige kapel stond vroeger een andere kapel uit 1578. De kapel was in die tijd een belangrijk bedevaartsoord, waar velen naar toe kwamen om er te genezen van koortsen en ziekten. In 1645 werd de oude kapel echter afgebroken. Omstreeks 1933 vond men de fundamenten van de ”’d’Ou-kapel”, zoals die in de volksmond werd genoemd. Besloten werd deze te herbouwen. Vandaag de dag bezoeken nog steeds veel mensen de kapel Ter Eecken om er een kaars aan te steken of te bidden.

Begin 20e eeuw was er op Kapellebrug een zgn Wielerpiste, waarvan nog maar weinig restanten te vinden zijn. 

Hier was vroeger de grensovergang met Vlaanderen, met een douanekantoor aan de Nederlandse zijde en een Commiezenkantoor aan Vlaamse zijde, de gebouwen zijn nog goed herkenbaar. Er is altijd veel gesmokkeld aan de grens over geheel Zeeuws Vlaanderen. Wanneer je hierin geïnteresseerd bent kun je er bij Zeeuwse ankers meer over te weten komen. Langs de gehele grens met Vlaanderen staan markante grenspalen die veelvuldig worden aangedaan op uitgestippelde fiets- en wandelroutes

Als je door Kapellebrug rijdt valt het zeker op dat er voor zo'n klein dorp meer dan voldoende benzinestations en supermarkten zijn. Ook dat heeft te maken met de grens. Bezoekers van over en weer komen hier in alle legaliteit goedkope boodschappen doen of tanken. 

WAT TE DOEN

De bewoners sluiten zich veelal aan bij één van de buurtdorpen voor activiteiten. Eén keer per jaar is er echter kermis en daar loopt het hele dorp voor uit.

OVERNACHTEN IN OF OM KAPELLEBRUG? KIJK HIER!

LEKKER ETEN EN DRINKEN IN OF OM KAPELLEBRUG? KIJK HIER!

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl