Terug naar stad en dorpen

GROEN STUKJE
INULST
STJIÊEN

Het dorp Sint Jansteen ligt ten zuiden van Hulst dicht tegen de Belgische grens aan. Het is net als Zuiddorpe, Koewacht, Heikant en Clinge ontstaan op een pleistocene zandrug die zo’n 12.000 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd is opgewaaid uit de toen grotendeels droog liggende Noordzeebedding. Net als de rest van het huidige Zeeuws-Vlaanderen maakte het gebied deel uit van het graafschap Vlaanderen. De Honte, nu Westerschelde genoemd, vormde immers vele eeuwen de natuurlijke en politieke grens met Holland-Zeeland. De oudst bekende naam voor de streek is “Inghelosenberghe”. De herkomst van deze benaming is onbekend. Wel weten we dat “lo(o)” bos betekent en “berghe” zou kunnen verwijzen naar de oude zandrug waarop het dorp is gebouwd. In het vlakke Vlaamse landschap kon immers een heuveltje al snel als berg beschouwd worden.

WAT TE ZIEN

Sint Jansteen, op de overgang van het zeekleipoldergebied en het hoger gelegen Waasland, kent in zijn omgeving een aantal natuurgebieden: De Steense bossen en de Clingse bossen ten oosten van Sint Jansteen, en de Wildelandenpolder ten zuiden van het dorp. Sinds 2008 beheert stichting Het Zeeuwse Landschap deze gebieden, samen circa 450 hectare. Ongeveer tweederde bos, de rest akkers en weilanden. Het grensgebied in de omgeving van de genoemde dorpen is om meerdere redenen bijzonder. Er is sprake van bijzondere flora en fauna, die elders in Zeeland niet of slechts spaarzaam voorkomt. Dat is te danken aan het kleinschalige landschap en de overgang van zand naar klei. Ook de aanwezigheid van waterwinning, die beperkingen aan het landbouwkundig gebruik oplegt, is een plus. Sint Jansteen kent net als Heikant ook een Vlasverleden.

In het hart van het dorp staat de Sint Johannes de Doper kerk, die sinds 2018 in particuliere handen is. Momenteel is er een micro-brouwerij in gevestigd. Door de eigenaren worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

Sinds 2019 word je verwelkomd op Sint Jansteen door een Steense Rat, een kunstwerk gemaakt door Eddy Saman, met een verwijzing naar de bijnaam van de bewoners van Sint Jansteen. Dit is vanaf de Rijksweg goed te zien.

In 2014 kwam dorpsgenoot Martin Polspoel met het idee om een wandelroute door en om het dorp te maken genaamd Het Steenpad.  Hier en daar duiken in het dorp grote zwerfkeien op met van cortenstaal gemaakte cirkels waarop poëzie is aangebracht. Een leuke en leerzame wandeling.

OVERNACHTEN IN OF OM SINT JANSTEEN? KIJK EENS HIER....

WAT TE DOEN

Kinderen kunnen naar hartelust spelen in Fort Ravot, een natuurspeelbos gelegen aan de Tragel. Ook op Sint Jansteen

kennen ze het klappen van de zweep als het om feesten gaat. Zo viert men hier ook stevig Carnaval en zijn er vele carnavalsgroepen/wagenbouwers actief. Bewoners noemen zich dan Steense Ratten. Iedere eerste zaterdag in maart is er sinds 1884 Jaarmarkt in het dorp met een braderie en paardenkeuring. De kermiskoers is wel één van de gezelligste INULST, voorafgegaan door de solexrace.In de winter organiseert men het sfeervolle licht en hoopfeest.

Er zijn redelijk wat sportieve voorzieningen, zoals voetbal, tennis en boogschieten. Het dorp heeft naast een klein winkelaanbod dagelijkse benodigdheden, ook verrassend opvallende ondernemingen zoals de al eerder genoemde brouwerij, een grote brocantezaak, een meubelmaker, touringcarbedrijf en drankenhandel.Horeca is ook goed vertegenwoordigd en er is een gemeenschapscentrum de Warande. 
 

LEKKER ETEN EN DRINKEN IN OF OM SINT JANSTEEN? KIJK EENS HIER....

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl