Terug naar stad en dorpen

TWEE IN
ÉÉN!

Vogelwaarde is in 1936 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Boschkapelle, Hengstdijk, Ossenisse en Stoppeldijk. Onder het dorp Vogelwaarde vallen ook de buurtschappen Kampen, Kamperhoek, Keizerrijk, Patrijzenhoek, Ruischendegat, Schapershoek, Sluis en Stoppeldijkveer. Stuk voor stuk pareltje die te ontdekken zijn op de fiets. De naam Vogelwaarde is afgeleid van de uiterwaarden van de oude zeegeul De Vogel. Deze vormt tegenwoordig, nabij Hengstdijk, de kreek De Vogel.

WAT TE ZIEN

Omdat Vogelwaarde wordt gevormd door twee voormalige dorpen, vindt men er twee R.K. kerken. Enerzijds de Heilige Petrus & Heilige Paulus aan de Kerkstraat en anderzijds de Heilige Gerulphus op Rapenburg, welke aangeduid is als rijksmonument. Net zoals het woonhuis de Pauwhof op de Sasdijk uit 1860, dat je tegenkomt als je vanaf Vogelwaarde door de polder richting Luntershoek rijdt. Dit is een in 1878 in neo-renaissancestijl opgebouwde villa bij een boerderij.

Op de grens tussen de beide voormalige dorpen zijn tal van voorzieningen gerealiseerd. Er is een dorpshuis, een grote basisschool en ook de sportvelden liggen op de grens tussen het voormalige Boschkapelle en Stoppeldijk. Naast de oude dorpskern beschikt Vogelwaarde over een kleine maar zeer fraaie nieuwbouwwijk.

OVERNACHTEN IN OF OM VOGELWAARDE? KIJK HIER...

WAT TE DOEN

Vogelwaarde kent een rijk vereniginingsleven en ook daar wordt flink gefeest. Tijdens Carnaval wordt door de carnavalsvereniging De Vogelpiek, de grootste feesttent neergezet uit de weide omgeving, die heel wat jeugd aantrekt. Het Beach Voetvolleytoernooi, dat ooit begon als een kleinschalig evenement is nu uitgegroeid tot een meerdaaags evenement van formaat. Er wordt jaarlijks een fietstocht georganiseerd en de Bosse Pielenloop. In 2019 werd voor het eerst met succes Vogelrock georganiseerd.

Er zijn diverse sportclubs en een klein winkelaanbod. Opvallend is de grote meubelzaak in het centrum en de wereldwijd bekende Hoefijzerfabriek. Je vindt er ook een opvang van het Leger des Heils.

Eén van de bekendste verenigingen uit de gemeente Hulst is wel Hava Naquila, een volksdansgroep, die zeer actief is en al sinds 1968 bestaat.

LEKKER ETEN EN DRINKEN IN OF OM VOGELWAARDE? KIJK HIER...

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl