Terug naar stad en dorpen

EEN GOED 
VERSTOPT
PARELTJE

Walsoorden is een klein havenplaatsje, direct aan de Westerschelde en ligt in een polder die rond 1200 voor het eerst werd bedijkt; in 1622 werd de polder opnieuw bedijkt en ontstond een kleine haven en het huidige dorp. Deze haven heeft een belangrijke rol gespeeld in de landbouw in de streek, bijvoorbeeld voor het vervoer van mout en suikerbieten. In de loop van de 18e eeuw werd het een voorhaven van Hulst. De haven wordt gebruikt voor aan- en afvoer van producten voor bedrijven in de gemeente. Aan de oude aanlegsteiger van de voormalige veerverbinding tussen Walsoorden en Hansweert wordt in de zomer veelvuldig gezwommen of pootje gebaad. Walsoorden is lange tijd vertrekpunt van een veerpont over de Westerschelde geweest. Al in 1521 werd melding gemaakt van een veer Hansweert-Walsoorden. Bij Walsoorden horen de buurtschappen Kreverhille, Noordstraat en Perkpolder.

WAT TE ZIEN

Walsoorden is ondanks haar geringe grootte, een bedrijvig dorp. Het bedrijventerrein aan de rand van het dorp herbergt onder andere een grote betonfabriek. Daarnaast is er een familiebedrijf dat klassieke boten en auto's bouwt, restaureert en verkoopt. Zij zijn ook beheerder van Walsbay, een klein vrijstaatje, zoals ze dat zelf noemen. Het hart van Walsbay is een oude Meekrapschuur uit 1778. Wie tot tegen de zeedijk rijdt kan niet om "de Bloemfabriek" heen. Het is een oude meelfabriek waar nu een B&B in is gevestigd, gerund door een Nederlandse kunstenares Marjolein Innemée. Walsoorden kent ook een Rijksmonument, Het is de Beaufortsluis, een waterkering en doorlaat. Een sluis is meer dan alleen maar een afvoerbuis. Door dijken, onder wegen en in sloten komt u overal deze kleine monumentjes tegen, die er voor zorgen dat we in het Zeeuws Vlaamse polderland geen natte voeten krijgen.

WAT TE DOEN

Feestelijk hoogtepunt in Walsoorden zijn de jaarlijkse Walsoordense Havenfeesten, de Nieuwjaarsduik en eens in de twee jaar The Hillclimb. Daarnaast bezoeken veel inwoners van Oost-Zeeuws-Vlaanderen en toeristen van de campings zomers de zeedijk en het strand van Perkpolder. De grote zeeboten van en naar Antwerpen komen hier zo dicht langs de zeedijk, dat je ze bijna kunt aanraken. Nestel je lekker op "dun steiger" aan het water en zie wat voor moois er aan je voorbij trekt. Vergeet vooral je verrekijker niet, want in de verte zie je af en toe een zeehond opduiken. Is het wat te winderig, maak dan gerust gebruik van "het klapkot" dat boven op de dijk staat, je zit dan lekker uit de wind. In de zomer kun je er heerlijk zwemmen en pootje baden.

PERKPOLDER

De buurtschap Perkpolder is vernoemd naar de polder waarin ze is gelegen. Deze polder werd ingedijkt omstreeks 1210, heeft 66 ha oppervlakte kent een tweetal kilometer zeewering. Door de nabijheid van de Schaar van Ossenisse, een diepe geul in de Westerschelde, was de kust gevoelig voor dijkval. In 1841 werd daarom voor de kust een strekdam van 1 km lengte aangelegd, waarvan de helft snel verloren ging. De resterende dam van 500m staat bekend als de Scharrendam. Tussen 1865 en 1873 werden tussen de Scharrendam en de veerhaven nog een zevental kleinere strekdammen aangelegd.

In 1943 werd de veerdienst van Walsoorden verplaatst naar het traject Kruiningen-Perkpolder. In 2003 kwam ook daar een einde aan vanwege de ingebruikname van de Westerscheldetunnel. Tegenwoordig is er een particuliere onderneming die een kleinere veerdienst voor fietsers en voetgangers in de zomermaanden onderhoud. Momenteel worden er plannen uitgevoerd voor een ruimtelijke herinrichting van het gebied Perkpolder. Er zijn diverse campings te vinden tussen Perkpolder en Ossenisse, waarvan de gasten veelvuldig gebruik maken van de nabijheid van strand, slikken en dijk.

WAT TE ZIEN
Scheepvaartverkeer over de Westerschelde naar en van Antwerpen
Zeehonden op de zandplaten 

WAT TE DOEN
Strand- of dijkrecreatie
Drankje doen bij paviljoen
Wandeling of fietstocht langs de dijk
Zeehondensafari
Overtocht naar Hansweert
Kamperen

KIJK HIER WAAR JE KUNT LOGEREN IN EN OM WALSOORDEN

KIJK HIER WAAR JE LEKKER KUNT ETEN EN DRINKEN IN EN OM WALSOORDEN

HORECA

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl