Terug naar stad en dorpen

OP DE GRENS
VAN ZILT EN ZOET

De Westerschelde is een prachtig gebied om te wandelen, fietsen, vissen of varen. Onze kust #inulst is maar liefst 31 kilometer lang en is onderdeel van de waardevolle toeganspoort van de Noordzee tot de Haven van Antwerpen. Maak een tussenstop bij één van de zonnige paviljoens, spot zeehonden en verwonder je over de rakelings passerende zeereuzen op weg naar Antwerpen en terug. Vergeet je verrekijker niet!

Vroeger werd het Oostelijk deel van de Westerschelde “de Honte” genoemd, in de volksmond d’Onte… Het is een zogenaamd estuarium (één van de twee in Nederland!) met slikken, schorren en zandplaten. Hier vind je veel ongewervelde dieren die dan ook voor vogels een grote aantrekkingskracht hebben. Een ideale plek om vogels te spotten is de Gasdam nabij Emmadorp. Hier vind je ook het natuurreservaat het Verdronken Land van Saeftinghe.

Met een beetje geluk kun je zeehonden zien zwemmen of luieren op een zandplaat bij laag water. In Zeeland komen twee soorten zeehonden voor. De gewone en de grijze. De gewone zeehond kan tot 2 meter lang worden, de grijze zelfs tot 3! Voor een zeehondensafari of rondvaart kun je hier terecht.

Door natuurlijke processen, inpolderingen en verdiepingen door de jaren heen ontstaat er één diepe geul in de Schelde en worden de schorren en slikken steeds kleiner. Daarmee verdwijnt ook de unieke vogel- en plantenrijkdom. Met verschillende projecten om binnendijkse gebieden weer buitendijks te maken, waaronder het Hedwige-Prosperproject, is het mogelijk om de natuur te herstellen. 

De Schelde, met een totale lengte van 95 kilometer, is één van de drukst bevaren wateren ter wereld. Gemiddeld komt er per 5 minuten een schip voorbij. Het is een moeilijk bevaarbare route vanwege de grote getijdeverschillen. Sterke stromingen en zandplaten zijn een groot risco voor aanvaringen of het vastlopen van schepen. Grote zeeschepen zijn daarom verplicht een loods aan boord te nemen. De scheepvaart over de Westerschelde wordt gevolgd via een aantal radartorens waar er één van terug te vinden is bij Kreverhille. Met name bij Walsoorden kun je de zeereuzen van heel dichtbij bekijken en zie je pas echt hoe groot ze zijn! Er bestaan diverse ship-tracker apps waarmee je de schepen kunt volgen. 
Ook voor de landbouw is de vruchtbare kleigrond een haast onuitputtelijke bron van mogelijkheden. 

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl