Sinds de aanleg van de nieuwe vestingwerken - begin zeventiende eeuw - staat op deze plek een poort, aan de zuidelijke ingang van Hulst.

Locatie Gentse poort

Deze poort werd gebouwd in het jaar 1780 en werd vroeger de Hospitaalpoort genoemd, dit was een verwijzing naar het ‘hospitaal’ (gasthuis) dat in de achterliggende Gentsestraat stond. Nu kennen we de poort als ‘Gentse Poort’. De poort heeft de kenmerkende kromming om rechtstreekse beschietingen van de stad te voorkomen. In 1902 is naast de poort in de vestingwal een toegang gegraven voorde stoomtram Hulst-Walsoorden. 

Zodra u door de poort bent en zich omdraait, ziet u aan de bovenzijde van de poort drie natuurstenen trofeeën. De middelste draagt het generaliteitswapen, het teken van de Verenigde Nederlanden. Dit is de enige toegangspoort tot Hulst waar een weg naast gelegd is. Langs deze weg komt het vrachtverkeer binnen, maar in de geschiedenis is dit gebeurd vanwege de aanleg van de tramlijn. Vanwege de kromming in de poort kon de tram er niet doorheen. Deze poort draagt het Generaliteitswapen, het teken van de Verenigde Nederlanden. 

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl