Hengstdijk ligt in de Groot-Hengstdijkpolder, bedijkt voor 1161 en is één van de oudste polders van Oost Zeeuws-Vlaanderen. Volgens sommigen is de naam ontleend aan het legendarische Saksische piratenhoofd Hengist, die in 499 de Britten tegen de Picten en Scoten te hulp kwam.  

Start: H. Catharinakerk


Als u met het gezicht naar de kerk toe staat, gaat u naar rechts.     
                                                                                                                                   
De kerk dateert van 1892 en is een ontwerp van architect Van Genk. Deze neogotische kerk kwam in de plaats van een uit de 12e eeuw  daterend kerkje. De huidige kerk heeft een historisch rijke inhoud waaronder prachtig gebrandschilderde ramen.


Bij het huis met de tegeltjes met zeilschepen (nummer 1) gaat u weer naar rechts. Dit is de Plevierstraat. De straat tot het einde volgen en linksaf via het fietspad, langs Camping de Vogel.

Rechts ziet u het Vogelfort uit 1586. Strategisch gelegen aan de vaarweg naar Hulst. Gaaf bewaard gebleven, alleen aan de zijde van de Vogel is het profiel verstoord door de aanleg van de weg. In het midden van het fort staat een boerderij.

Bij de camping 1e weg linksaf, dit is de Kerkweg en daarna weer 1e straat linksaf, de Vogeldijk in. Het water blijven volgen en links de Meerdijk in lopen.

Aan de linkerkant het huis met de ‘witte bollen’. Rond ongeveer 1250 was dit een uithof van de monniken van Baudeloo, als pelgrimage verblijf.

De Meerdijk blijven volgen tot aan de grote weg, dit is de Hulsterweg. Links via het fietspad naar Kuitaart. In Kuitaart de 1e straat links de Cathelijneweg in, deze wordt onverhard.
Eind van de Cathelijneweg naar links de Sint-Josephstraat in en langs de Vogel blijven lopen tot in het dorp Hengstdijk.

Rechts de kleine toren met de hengst er op en de dorpspomp, die in 1879 werd geslagen. Een eenvoudige bakstenen veldkapel herinnert aan de behouden terugkeer van ‘onze jongens’ uit Indië

De 1e straat rechts en u bent weer bij uw beginpunt, de Hengstdijksekerkstraat.

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl