Terug naar stad en dorpen

OP 
KLôôSTER!

Kloosterzande ligt in het noorden van de gemeente, vlakbij de Westerschelde. Het is eigenlijk een tweelingdorp bestaande uit de vroegere kernen Kloosterzande en Groenendijk. Nadat de monniken van Ten Duinen uit Koksyde (B) er de uithof Hof te Zande vestigden heeft Kloosterzande zich ontwikkeld rond de toenmalige kloosterboerderij.

HET ONTSTAAN VAN KLOOSTERZANDE

De Polders van Hontenisse en Ossenisse vormen één van de oudste poldercomplexen van Oost-Zeeuws-Vlaanderen.
Reeds in 1183 werden de schorren in dit gebied door Graaf Filips I van Vlaanderen aan de Sint-Pietersabdij te Gent geschonken. Deze monniken gingen niet tot bedijking over, waarop Graaf Boudewijn IX hetzelfde gebied in 1196 schonk aan de monikken van de Abdij Ten Duinen, welke zich later aansloten bij de Cisterciënzers. Sinds die tijd vonden hier bedijkingen plaats. De monniken stichtten een uithof, Hof te Zande genaamd, waarbij later Kloosterzande ontstond. Uiteraard hoorde daar ook een kerkje bij, dat zich ontwikkelde tot "Het hof te Zande kerkje" zoals wij dat nu kennen. Hier zijn door het jaar heen vele activiteiten en concerten die u terug kunt vinden op de website. Het kerkje is ook te huur voor evenementen. Sinds kort is er een (klein uur durende) historische wandelroute te volgen door de site van de kerk. Info hierover is terug te vinden op de website.

ZIEN EN DOEN OP KLOOSTER

Aan de Willem de Zwijgerlaan te Kloosterzande staat de uit de 16e eeuw daterende Hof te Zande kerk, die alles met het ontstaan van Kloosterzande te maken heeft. Daarnaast is er een R.K. Kerk met fronttoren in neo-gotische stijl aan de Groenendijk. Verderop aan de Groenendijk springt de Standerdmolen in het oog. Sedert 1814 was Kloosterzande het bestuurlijk centrum van de voormalige gemeente Hontenisse. Het gemeentehuis van die voormalige gemeente is gevestigd aan het Hof te Zandeplein en is in 1906 gebouwd, op dit plein tref je ook het pand Collot 1868, een traditioneel gebouwde 19e eeuwse villa. In het Hof te Zandepark is in 2017 een educatieve natuurtuin aangelegd. Aan het Poolsplein staat het Pools monument ter herinnering aan de 2e Wereldoorlog. Aan de kruising Hulsterweg/Tasdijk is het Watersnoodmonument te vinden dat herinnert aan de watersnoodramp van 1906. 

Kloorianen feesten graag, hebben tijdens Carnaval de grootste stoet in Zeeland. Verder organiseren ze o.a. Bamisfeesten, Molenstraatfeesten, Bernardusfeest, Kunstweekend Kloosterzande.

De omgeving van Kloosterzande biedt veel moois om te ontdekken, kleine sprookjesachtige dorpjes met verrassende bezienwaardigheden. Ontdek het op de fiets.

Kijk voor alle uitgebreide info op de website van de dorpsraad Kloosterzande.

VOORZIENINGEN

Kloosterzande beschikt over een ruim assortiment voorzieningen. Er zijn diverse winkel- en horecabedrijven, een bedrijventerrein, voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en diverse sportvoorzieningen, waaronder een openluchtzwembad en een overdekte sporthal. Sinds 2015 beschikt de kern Kloosterzande ook over een dorpshuis, genaamd Binnendéur. Er bevinden zich ook een aantal sfeervolle horecagelegenheden met grote zalen.

KIJK HIER WAAR JE KUNT LOGEREN OF KAMPEREN 
IN EN OM KLOOSTERZANDE

KIJK HIER WAAR JE LEKKER KUNT ETEN EN DRINKEN
IN EN OM KLOOSTERZANDE

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl