Terug naar stad en dorpen

HET HEILIG
LAND

Het mooie, landelijke dorpje Lamswaarde is ontstaan omstreeks 1600. Het Heilig Land, zoals het dorpje in de volksmond wordt genoemd vanwege het grote aantal katholieken dat er vroeger woonde, groeide al snel uit tot een volwaardig dorp. Vandaag de dag kent Lamswaarde nog steeds een zeer rijk en gevarieerd verenigingsleven. Centraal in het dorpsbeeld van Lamswaarde staat de R.K. Kerk Heilige Cornelis. Ook Kruispolder en Roversberg behoort tot Lamswaarde. Vroeger had Kruispolder een haventje, maar dit is drooggelegd.

Lamswaarde was in de middeleeuwen een uithof van de Abdij van Boudelo  gelegen in Klein-Sinaai (B) . De naam HEILIG LAND zou daarvan afstammen. De namen Boudeloodijk en Boudeloohoeven verwijzen naar deze toestand. Op het einde van de 16 de eeuw werd dit uithof verwoest. Na het indijken van de Oostvogelpolder in 1615 ontwikkelde zich daar het huidige dorp. In 1809 werd het een zelfstandige parochie. De rooms-katholieke kerk H.Cornelius werd in 1871 opgetrokken
 

LOGEREN OF KAMPEREN IN  DE BUURT VAN LAMSWAARDE? 
KIJK HIER!

WAT TE ZIEN

Lamswaarde beschikt over een dorpscentrum, dat de naam De Luifel draagt. Het Restaurant State aan de rand van het dorp springt in het oog. Wil je eens romantisch doen, neem dan het Knuffelpad en loop terug via de Baudeloodijk langs de Weel. Hier kun je even zitten en genieten van het uitzicht van de skyline van het dorp. Als je het dorp binnenkomt vanaf Kuitaart, siert een kunstwerk uit Cortenstaal de entree. Als je goed kijkt zie je een uitsnede van paar lammetjes en raampjes van een woning. Lamswaarde wordt gekscherend ook wel eens "het Heilig Land" genoemd of "het lammeke zoet". Verder zijn er nog een aantal rijksmonumenten, waaronder de oude lagere school en het Theresiagesticht in de Achterstraat (achter de kerk) en een boerderij aan de Jacobus de Waalstraat 8 en een boerderij op de Roversbergsedijk 19, Hof Lamsweerde

Je kunt er genieten van prachtige uitzichten van grote zeeschepen die af en aan naar Antwerpen varen, het lijkt wel of ze boven de dijk varen. 

WAT TE DOEN

En ook op Lamswaarde kunnen ze feesten, ze kennen een zeer actieve dorpsraad die de kermis weer nieuw leven in heeft geblazen en Carnaval wordt ook dik gevierd met een mooie optocht. 

lEKKER ETEN EN DRINKEN IN  EN OM LAMSWAARDE? 
KIJK HIER!

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl